Ráday300 Ilyen volt - ilyen lett: Francsek-Dávid kúria

Ilyen volt - ilyen lett: Francsek-Dávid kúria

Több régi fotó gyűlt össze Pécelről. Érdemes összevetni, hogy most mi van a régi képek helyén. A sorozat első részében a Francsek-Dávid villáról lesz szó. Örömmel várunk még ilyen összehasonlításokat, fotókat.

A “Bagolyvár” néven is ismert, lakóházként használt jókora nyaralóvillát idősebb Francsek Imre (1864-1920), a Közmunkatanács főmérnöke építette az 1900-as évek legelején, és a család - öt gyerekkel - attól kezdve ott töltötte a nyarakat. A tornyos, tágas villában valaha szép kis kápolna is volt. Többszintes, zegzugos udvara állandóan zengett a kölykök csatazajától. Az akkori pesti felső-középosztály divatos nyaralóhelyévé előlépett Pécel Indiának becézett negyede ezekről, a helyiek szemében nagyon egzotikus, fura épületekről kapta a nevét. A nyaralók jól ismerték egymást, Pesten is rendszeresen összejártak. (Így történt, hogy amikor Francsek Imre 1909-ben megözvegyült, a nyaralószomszéd és jó barát Bárczy István polgármester húga, Sacher Eleonóra hozzáment feleségül, s amikor tíz évvel később ő maga is meghalt, az öt árvát - köztük ifjabb Imrét, a Széchenyi-fürdő majdani építészét - Bárczyék navigálták el a diplomákig és házasságkötésekig.)

ThumbnailThumbnail

A jómódú nyaralók sokat tettek a falu fejlesztéséért: kevesen emlékeznek rá, de Francsek Imre nyilvános uszodát is épített Pécelen. Ennek ma már nyoma sincs. A villát a felnőtt gyerekek a húszas években adták el a Dávid családnak, tőlük pedig valószínűleg egyszerűen elkobozták az államosításkor. Mára nagyon lepusztult, jobb oldali szárnyát megcsonkították. Öt-hat család lakik benne, igen szűkös körülmények között. Kár érte.

Francsek Imre (Gödöllő, 1864. okt. 30. – Bp., 1920. okt. 23.): építész. Tanulmányait a műegy.-en végezte. A Fővárosi Közmunkák Tanácsának volt építésze. 1892-től számos épületet tervezett Bp.-en és vidéken is: a városligeti korcsolyacsarnok; a volt Budai Polgári Kaszinó, Krisztina tér; a volt Egyesült Fővárosi Takarékpénztár, Rákóczi út 11. sz. a Gellérthegy szegélyezése és lépcsőzete; a Gellért-szobor környezete; a szentesi ev. templom.

 

- don -

Forrás: don, wikipedia